Hoe werkt 't


Hoe werkt Groente & Meer

Groente & Meer is er zowel voor ouders/particulieren als voor bedrijven en de publieke sector. Ik werk volgens een gecertificeerde methode en ontwikkel opmaat concepten. Mijn missie is om zoveel mogelijk kinderen een gezond eetpatroon aan te leren.

Voor ouders

1 tomaat (gratis)

Vraag je je weleens af of je kind genoeg groente binnenkrijgt? En wat is genoeg? Begint je baby met vast voedsel maar weet je niet zo goed wat je het best kunt geven? Heb je vragen of voel je je soms gewoon een beetje onzeker? Doe je het wel goed? Blijf er niet mee rondlopen en pieker niet te veel, kom gewoon een keertje langs op mijn spreekuur. Er bestaan geen overbodige of domme vragen, vooral niet als het om je kind gaat.

Inloopspreekuur: iedere tweede woensdag van de maand van 8:00 tot 9:30.uur.

Waar: kinderdagverblijf Pipeloi, Geertjesweg 3, Wageningen.

2 tomaten (50 euro)

Je neemt je taak als ouder serieus en je wilt dat je kind gezond en goed eet. Maar hoe bereik je dit in een positieve sfeer zonder al te vaak strijd aan tafel. Soms voel je je machteloos en ben je bang dat hij misschien niet genoeg gezonde voeding binnenkrijgt. Je vindt het belangrijk dat het gezellig is aan tafel. Je zou willen dat er dan voor ieder gezinslid ruimte en aandacht is, en dat er gesprekken gevoerd kunnen worden. Ontbreekt die warme ontspannen sfeer bij jullie regelmatig en vraag je je af wat je hieraan zou kunnen doen? Of wil je weten welke eetsignalen je kind aan je laat zien en wat deze betekenen? Misschien wil je gewoon een check of je op de goede weg bent?

Stuur een filmpje op van een doorsnee tafelmoment (de warme maaltijd) bij jullie thuis. Ik bekijk je filmpje en geef op maat advies waar je direct mee aan de slag kunt!

3 tomaten (175 euro)

Heb je toch behoefte aan diepgaander advies? Of blijkt uit het filmpje dat er meer aan de hand is? Je kind eet weinig tot niets en je zit zo onderhand met je handen in het haar. Je hebt het internet al afgespeurd naar antwoorden, maar toen ben je helemaal het spoor bijster geraakt. Goed, je weet dat kinderen kieskeurige eters kunnen zijn. Maar dit! Pieker je over de juiste aanpak? Kies dan voor mijn 3 tomaten.

We bespreken het filmpje dat je me hebt gestuurd. We kijken samen naar de opname en je wordt daarbij gewezen op de kleine signalen die er tussen jullie heen en weer worden gezonden. Wat betekenen ze? Hoe kun je met deze wisselwerking omgaan? Jezelf terugzien op video kan heel leerzaam zijn. Na ons gesprek heb je meer inzicht in wat je kind probeert te vertellen, en weet je bovendien hoe je daar het best op kunt reageren. Je weet dat je het goed doet en dat maakt dat je je zekerder voelt. Je leert wat je eigen gedrag en uitstraling bij hem teweegbrengen, wat je zou kunnen veranderen en waar je juist mee door moet gaan!

Stuur een filmpje op van een doorsnee tafelmoment (de warme maaltijd) bij jullie thuis. Ik bekijk en analyseer de film, maak een script aan de hand van een gevalideerde methode en bespreek deze met je tijdens een videoconsult.

4 tomaten (225 euro per sessie)

Je vindt het belangrijk om het vanaf het allereerste begin goed te doen. Het is nou eenmaal gemakkelijker om goede gewoonten van jongs af aan bij te brengen. En dat geldt zeker ook voor het aanleren van gezonde eetgewoonten. Misschien merk je dat je dochter vaak ziek is of dat je zoon weinig weerstand heeft? Of misschien is je kind een ‘slechter eter’ en wil je weten waarom dat is en wat je eraan kunt doen? Alles is nog nieuw voor je baby; niet alleen de smaak, maar ook bijvoorbeeld de structuur en de geur. Hij weet niet wat hem overkomt, hij kent alleen maar melk! Logisch dat het even duurt voordat hij gewend raakt aan andere smaken. Zoet is een ‘makkelijke smaak’ en moedermelk is dan ook niet voor niets zoet. Het is belangrijk om je kindje op heel jonge leeftijd (dus zodra hij begint met de eerste hapjes) te laten kennismaken met verschillende smaken en soorten voedsel. Het is allemaal een kwestie van wennen, en pas daarna kan een kind zijn eigen smaak ontwikkelen. En dan is het prima als hij geen bieten eet, er blijft genoeg lekkers over! Smaken kunnen in de loop van een leven veranderen, maar de basis wordt gelegd met de eerste hapjes, dus het is zeker de moeite waard om hier bewust mee om te gaan.

De VIPP-methode is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. In 4 sessies worden verschillende eetmomenten besproken met je kind vanaf 4-6 maanden tot 1.5 jaar. Ik analyseer en bespreek deze filmpjes tijdens een videoconsult met jullie. De VIPP- methode is inzetbaar als wetenschappelijk onderzoek voor organisaties, de publieke sector of voor particulieren die vroeg willen investeren in gezondheidspreventie van kinderen.

Voor bedrijven, publieke sector

Groente & Meer geeft ook advies aan bedrijven, instellingen en publieke sector. Naast lezingen, deelname aan onderzoeksprojecten, trainingen en workshops, geef ik ook tips en schrijf ik een blog. Mijn missie is dat ieder kind toegang heeft tot gezonde voeding en daarmee een gezonde start krijgt. Het gaat mij aan het hart dat in Nederland 1 op de 7 kinderen kampt met overgewicht/obesitas. Veel kinderen ontwikkelen al vroeg in het leven een ongezond eetpatroon met het risico op gezondheidsproblemen later. Vind je het als bedrijf/instelling ook belangrijk dat mensen een gezond eetpatroon hebben of deel je de missie, stuur me dan een bericht, bel of app me, dan kunnen we samen kijken wat voor programma we kunnen opzetten.

Enkele toepassingen:

Groente & Meer is betrokken bij verschillende subsidie aanvragen in de private-publieke sector. Ik heb een opdracht in de regiodeal om gezinnen te ondersteunen met hun off spring op het moment dat ze overgaan van melk naar vaste voeding. Dit zal pas in '21-22 gaan lopen omdat de gezinnen vanaf de zwangerschap gevolgd worden.

In 21 monitort Groente & Meer project warme lunches i.s.m. de Gemeente Wageningen en NuDeToekomst op een basisschool in de Nude.

In 20-21 geeft Groente & Meer gastlessen over smaakontwikkeling en voedselvoorkeuren op basisscholen in de regio Wageningen en Apeldoorn.

Groente & Meer is aangesloten bij Nationaal actieplan voor groente en fruit.

Sinds jan 2020 blog ik bij Love my Salad -een website van Rijk Zwaan-, waar ik iedere maand een blog voor schrijf met tips over hoe je je kind nu een gezond eetpatroon aan kunt leren met o.a. het stimuleren van het eten van groente.